вівторок, 11 грудня 2018 р.

                                               Готуємося до К/Р
                                        Диктант.
Перед написанням диктанту з’ясовувати значення невідомих слів.

Як дерева зимують
Немов зачарований, стоїть зимовий ліс. Кремезні дуби в рудих шоломах наче витязі у дозорі. Сосни хвацько збили набік білі берети. Кутаються у м’які пухнасті накидки ялини. На галявині берізки збилися в гурт і тремтять від холоду. Переливається під променями скупого сонця сніг.
Як же зимують дерева? Сам по собі мороз їм не страшний. Головна небезпека для дерев — висихання. Природа подбала про їх захист. Поверхня стовбура вкрита особливим водонепроникним шаром.
Принишк зимовий ліс. Та життя триває. Йде активна підготовка до нового буяння зелені. (85 слів)


                                                           Сойка
Якщо вам доведеться побачити сойку, зверніть увагу на її забарвлення. Воно дуже красиве. Наче увібрало в себе блакить неба з легкими хмаринками й осінній колір листу. У сойки коричнева спина і боки, а на крилах яскраве голубе пір'я, що дуже нагадує волошки. Сойка добре імітує крики домашніх тварин собаки та кішки, квакання жаби, кування зозулі, скрип дерева тощо. Так вона відлякує своїх ворогів. Саме через це дехто з нас її недолюблює. А дарма! Сойка — корисна пташка. Вона знищує хрущів, жуків, мишей. (82 слова)


У ведмежому лігві
Ранньої зими, коли тільки випаде сніг, залягають у свої лігва ведмеді. Старанно і вміло в лісовій глушині лаштують вони ці зимові барлоги. М’якою запашною хвоєю, корою молодих ялинок, сухим лісовим мохом ведмеді вистилають своє житло. Як тільки цюкнуть у лісі морози, засинають у барлогах ведмеді. Пізньої зими народжуються у ведмедиць маленькі сліпі ведмежата. Тільки у велику відлигу ведмідь прокидається. Вигляне з лігва, подивиться на зимовий ліс — і знову спати. (73 слова)


Немає коментарів:

Дописати коментар