середу, 16 січня 2019 р.


              

             Цікава інформація для роботи з дітьми вдома
- Прочитайте  і дізнайтеся  цікаві факти про числівник.
ü    Числівник — чи не найменша за кількістю слів частина мови, яка нараховує їх усього кілька десятків.

ü    На шляхах історії числівники «загубили» категорії роду, числа і виокремились в особливий клас слів. У середині XVIII століття Михайло Ломоносов у своїй граматиці вперше назвав числівники особливою частиною мови. Такими вони є і досі. За частотою вживання серед інших слів числівник займає у нашому мовленні восьме місце.

ü    Людині часто доводиться щось лічити: години, дні, гроші, роки тощо, тобто встановлювати кількість предметів, позначати її на письмі відповідними цифрами.

ü    Звідки взялися цифри? Як виникла лічба?  Виявляється, потребу у цьому
породило саме життя. Звичайно, первісна людина не користувалася такими словами: «один»«три»«чотири» тощо. Для того, щоб порахувати предмети, досить було показати їх на пальцях. Загнувши всі пальці на одній руці, переходили на другу. А коли пальців не вистачало, продовжували лічбу на тих самих пальцях, але вже по другому колу. У сиву давнину люди рахували десятками. Вчені вважають, що десяткова система числення (якою, до речі, користуємося і ми) пішла від десяти пальців на руках. Пальці були одночасно і лічильною машинкою. Щоб, наприклад, до п'яти додати два, достатньо загнути п'ять пальців на одній руці і два на другій. Загинаєш пальці — додаєш, розгинаєш — віднімаєш. Подекуди чинили інакше: якщо не вистачало пальців рук — переходили до ніг, тобто лічили двадцятками. Так, наприклад, лічили індійці майя, що жили на території сучасної Мексики та Гватемали. Інші люди рахували дюжинами — по 12. Напевно, тому, що число 12 має багато дільників, тобто його можна подати як дві шістки, три четвірки, чотири трійки і шість двійок.

 Перегляд телеуроку української мови з теми  
          «Числівник, як частина мови»

                         https://youtu.be/8dZSt1M_SCM 
   
-                Перегляньте уважно телеурок. Подумайте і дайте відповіді  на запропоновані запитання.
-  -   Що означає числівник?
-  -   На які питання відповідає числівник?

Немає коментарів:

Дописати коментар