понеділок, 4 грудня 2017 р.

            




Грип — це гостра вірусна інфекція, що легко поширюється,  передається від людини до людини переважно повітряно-крапельним шляхом. Зараження відбувається при розмові, кашлі, чханні. Поширення вірусу грипу може відбуватися і контактно-побутовим шляхом, якщо людина доторкнеться до слизових виділень на іншій людині або предметі, а потім до власного рота, носа або очей, не вимивши руки. 

                        
Грип починається гостро з ознобу, підвищення температури до 39 — 40 градусів на протязі декількох годин, сильного головного болю, особливо  в лобно-скроневій і надбрівній ділянках, характерні світлобоязнь, біль в очних яблуках, що посилюються під час рухів, м’язові болі, розбитість. Відмічається гіперемія обличчя, ін’єкція судин склер, кон’юктиви. З другого-третього дня з’являються ознаки закладеності носу з слизовими виділеннями, подряпування в горлі, біль за грудиною, з’являється характерний для грипу симптом — надсадний нападоподібний сухий кашель. При неускладнених випадках температура зберігається 3 — 5 днів, при її зниженні зникають симптоми інтоксикації, але катаральні явища залишаються протягом декількох днів.

                                        

Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються — то до їх зникнення.

Щоб попередити зараження грипом, потрібно:
- уникати контакту з особами,  які мають прояви грипозної інфекції;  
- обмежити відвідини місць великого скупчення людей; 
- часто провітрювати приміщення; часто мити руки з милом; 
- прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками; 
- уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;  
- прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути; 
- якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів.             
Якщо ви вже захворіли на грип, необхідно обов’язково дотримуватися ліжкового режиму, особливо в гарячковий період і перші 2 — 3 дні захворювання;  до приходу лікаря потрібно пити багато рідини (сік, негазована вода, компот, морс, гарячі напої з ягід малини, настій  із квітів липи); не слід займатися самолікуванням.
Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар.

Бережіть себе. Будьте здорові!

Пам'ятайте: Ваше здоров'я у ваших руках!























Немає коментарів:

Дописати коментар